- 1,5 kg alma
- 2 liter víz
- 1 liter tej
- 0,5 liter tejszín
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 5-6 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
levesbetéthez:
- 5 db nagyobb alma
- 1 teáskanál vaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál cukor
Az almát meghámoztam, magházát eltávolítottam, kockára vágtam. Egy nagy fazékban feltettem főni a vízzel és a cukorral. Forrástól számítva kb. 20 percig főztem, majd beleöntöttem a tejet és botmixerrel simára turmixoltam.
A tejszínben csomómentesre kevertem a pudingport és a fahéjat és hozzákevertem a leveshez. 10 percig forraltam, majd levettem a tűzről és félretettem hűlni.
Nekem sikerült finom, édes almákat venni, ezért elég volt bele 5 evőkanálnyi cukor. Aki édesebben szereti, természetesen tehet bele többet is.
Jót tesz neki, ha áll, akár 1-2 napot is a hűtőben.
Amíg "konyhahőmérsékleten" melegedett a leves, elkészítettem a sült alma darabkákat, amit levesbetétként szerettem volna kínálni mellé.
Levesbetét
Az almákat meghámoztam, magházukat eltávolítottam. Nyolcadokra vágtam, majd felszeleteltem. Egy sütőtál aljára 1 teáskanálnyi vajat morzsáltam szét. Rászórtam az almadarabokat, azokat pedig meghintettem a cukorral. A tálat lefedtem alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam.
10 percig sütöttem. Ezután levettem az alufóliát a tálról, megszórtam fahéjjal az almát, összekevertem és most már fólia nélkül toltam vissza a 160 fokosra mérsékelt sütőbe.
Negyed óra alatt barnás színűre sütöttem az almadarabokat.