4 db egyenként 12 dkg-os kalácszsemléhez
10 dkg kenyérliszt
15 dkg finomliszt
1 tojássárgája
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
2 dkg vaj
3 teáskanál porcukor
1 teáskanál só
4 dkg puha vaj a kenéshez
1 tojássárgája 1 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez
szezámmag és mák a szóráshoz
Fél dl langyos tejben elkevertem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Fél órán át hagytam állni.
Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítettem és beletettem a sót, a tojássárgáját, a langyos tejet és a liszttel felfuttatott élesztőt. Összeállítottam a tésztát, majd hozzáadtam a vajat is. Alaposan megdagasztottam, hogy bársonyos, hólyagos tésztát kapjak. Letakarva, huzatmentes helyen hagytam 1 órán át duplájára kelni.
Miután megkelt, enyhén lisztezett felületre borítottam a tésztát és 4 részre osztottam. Egyesével kinyújtottam egészen vékonyra, olyan téglalap alakúra/cseppformára. Ahogyan sikerült J
Megkentem puha vajjal, majd feltekertem a hosszabb oldalától, ahogyan a kakaós csigánál.
Még sodortam rajta, hogy elég hosszú sodronyt kapjak, hogy minél szélesebb és ne nagyon magas kalácszsemléket tudjak formázni belőle. Császárzsemlét formáztam belőlük. (egyet klasszikus hamburgerzsemlének formáztam).
Sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem őket, majd még háromnegyed órát keltek ruhával letakarva a tepsin. Időben előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A zsemléket a tojással megkentem, megszórtam a magvakkal és 17 perc alatt arany barnára sütöttem. Rácson hagytam hűlni jó félórán át, mielőtt megvágtam.
A kalácszsemlék a vajas kenéstől sütéskor szépen kinyílnak, mint a rózsa, de megtartják a formájukat. Belül pedig csodás leveles lesz a tészta, amitől könnyű, levegős és nagyon finom lesz.
képekkel:
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2014/11/feledes-vajas-kalacszsemlek-reggelire.html