Fokhagymás fonott kalács

Hozzávalók:


35 dkg liszt
25 gr friss élesztő
25 gr olvasztott vaj
250 ml langyos tej
1 kk cukor
1 kk só
A fűszeres, fokhagymás vajhoz a tetejére szükségünk lesz :
80 gr vajra
egy fel marék bazsalikomra
1 fel marék petrezselyemlevélre
4 cikk reszelt fokhagymára.
A leveleket egész apróra vágjuk hozzákeverjük az olvasztott vajhoz és a reszelt fokhagymához.
A kenéshez :2 kanál tej.

Elkészítés:


Egy kevés tejben elkeverjük az 1 kk cukrot es a 25 gramm élesztőt. Mikor felfutott az élesztő hozzáadjuk a liszthez, vajhoz és a többi tejet is beleöntjuk. Jól kidolgozzuk a tésztat. Ha ragacsosnak érezzük, ami liszttől függően előfordulhat, akkor adjunk meg hozza 1-2 kanál lisztet. Ezt a tésztát nem kell keleszteni.Mikor jól kidogoztuk a tésztát, 9 részre osztjuk. Én mindig mérem, hogy pontosan egyformák legyenek. Minden tésztából hosszú kerek rudat nyújtok, majd kettéhajtom és összefonom. Meg tekerem és a tészta véget bedugom oda ahonnan a fonást elkezdtem, ugyanis ott maradt egy fülecske.
3 alkalommal kenem meg a fokhagymás vajjal. Első alkalom akkor mikor sütőbe teszem. Második alkalom mikor félig megsült, kiveszem és újból átkenem a fokhagymás fűszeres vajjal. Visszateszem a sütőbe és mikor megsült és kivettem a sütőből ,következik a harmadik kenés. 180c sütöttem légkeveréssel,alsó-felső sütessel, ami azt jelenti hogy 200 C volt a sütőmben. A sütőt akkor kezdjük el melegíteni mikor a tésztát megdagasztottuk. Nem kell várni, keleszteni. Mikor a sütő bemelegedett , akkor tehetjük a sütőbe. Sütőbe tegyünk vizet, hogy legyen gőz a sütőben!
Fagyasztani is lehet. Én a felet betettem a fagyasztóba, és mikor akartunk enni elővettem , mikróban vagy sütőben kicsit megmelegítettem, olyan volt mintha akkor sütottem volna.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://matyievakonyhaja.blogspot.co.il/2016/01/fokhagymas-fonott-kalacskak.html