Frankfurti leves

Hozzávalók:


kb 4 személyre:
400-500 g kelkáposzta
3 közepes krumpli
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 vagy 5 szál virsli
200-300 ml tejföl
3 evőkanál liszt
só, bors, vegeta (mi szoktuk használni)
köménymag (kb 1 teáskanál) vagy őrölt fűszerkömény ízlés szerint
majoranna (kb 1-1,5 teáskanál)
fűszerpaprika (kb 1 kávéskanál)

Elkészítés:


Kettévágom a kelkáposztát, durván a fele fog kelleni. Felszeletelem ujjnyi csíkokra, a kemény részeket kihagyom belőle. Lábasba teszem, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha felforrt leöntöm róla a vizet. Kiveszem egy másik edénybe ideiglenesen a kelkápit.
Az eredeti lábasba kis olajat öntök és megpirítom rajta a felvágott vöröshagymát, a fokhagymát is belenyomom.
Ha már üveges a hagyma ráteszem a kelkápit, majd rákockázom a megtisztított krumplikat is. Felöntöm vízzel, fűszerezem < só, bors, vegeta, majoranna, köménymag > Puhára főzöm a krumplit.
Felszeletelem a virsliket, kis olajon megpirítom őket, majd ha már megfőtt a levesben a krumpli, lyukacsos szedőkanállal átszedem bele a virsliket.
Jön a habarás: A lisztet és a fűszerpaprikát csomómentesre keverem a tejföllel, majd hőkiegyenlítem: kiszedek a leves levéből egy keveset, majd elkeverem a tejfölös keverékkel, így folytatom, amíg felmelegszik a tejföl. Majd elkeverem a levesben, kicsit még hagyom főni, kb 5-10 perc múlva kész.