A tésztához:
2 közepes alma
240 ml olaj
85 g barna cukor
160 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1 csipet só
300 g liszt
1 csomag sütőpor
1 nagy tk fahéj
1 mk szegfűszeg
A krémhez:
150 g vaj
400 g mascarpone
4-5 ek porcukor
1 nagy ek fahéj
1 csomag vaníliás cukor
A csokiöntethez:
80 g olvasztott étcsoki
pár csepp olaj
A karamellizált almához:
1 kisebb alma
2 ek cukor
2 csipet fahéj
1 tk vaj
A tésztához az almát meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházát és kisebb kockákra vágjuk. Az olajat elkeverjük a háromféle cukorral, majd hozzákeverjük a tojásokat és a csipet sót. A lisztet összekeverjük a sütőporral, fűszerekkel majd a tojásos keverékhez adjuk. Beledobáljuk a kisebb kockákra vágott almát, átkeverjük a tésztát és szétosztjuk 2 db, sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. A krémhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót is. A kihűlt tortalapokat kettévágjuk és a krémmel rétegezzük őket. A tetejét is megkenjük krémmel, majd megolvasztjuk vízgőz fölött a csokit, belekeverünk pár csepp olajat és a torta egyik felére simítjuk. A karamellizált almához az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházat és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben elkezdjük karamellizálni a cukrot, majd hozzáadjuk a vajat és az almát. Pár percig sütögetjük őket, közben megszórjuk fahéjjal, majd az egészet a tortára halmozzuk.