1 kg tisztított narancs
1 csomag dr. Oetker 3:1-ben dzsemfix szuper
20-30 dkg cukor ízlés szerint (édesítőszer vagy gyümölcscukor is használható)
2 rúd fahéj és egy kk őrölt
1 vaníliarúd kikapart magja vagy vaníliás cukor
néhány szem szegfűszeg
A narancsokat alaposan mosd meg és szedd le a héjukat. Éles késsel filézd ki a gerezdeket a fehér hártyából, így nem lesz keserű a lekvár. Érdemes a lábas felett dolgozni, hogy a narancs leve ne vesszen kárba.
A megtisztított narancsot vágd falatnyi darabokra, keverd hozzá a fűszereket, a cukrot és a dzsemfixet, majd néhány perc alatt főzd össze. Egy-két narancsnak a gyufaszál vastagságúra vágott héját is beleteheted, ettől egy kicsit kesernyésebb lesz az íze.
Az így elkészült lekvárból szedd ki a fűszereket és öntsd sterilizált üvegekbe.
(A dzsemfixet használom, mert így lényegesen kevesebb cukor kerül a lekvárba és a rostok is megmaradnak. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell órákat kavargatnom a bugyborékoló lekvárt, hanem néhány perc alatt elkészül.)