A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
5 dkg cukor
fél dl tej
1 + 1 tojás
1,5 dkg élesztő
csipetnyi só
A gesztenyés töltelékhez
25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
5 dkg cukor
1 dl tej
1 rúd fahéj
2 ek. narancslekvár
fél citrom reszelt héja
5 dkg aszalt szilva (elmaradhat)
A diós töltelékhez
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár
A mákos töltelékhez
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár
A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kiskanál cukrot. Meleg helyen hagyd felfutni. A lisztet kelesztő edénybe mérd ki, keverd hozzá a sót, a cukrot, a puha vajat és a villával felvert tojást. Végül a felfutott élesztőt is add a bejgli tésztájához, majd jó alaposan keverd össze. A beigli meggyúrt tésztáját meleg helyen 1 órán át keleszd.
Közben készítsd el a gesztenyés tölteléket. Ehhez az aszalt szilvát áztasd vízbe. A kiolvasztott gesztenyemasszát villával törd át, majd add hozzá a tejhez. Tűzálló edényben forrald fel a fahéjjal, cukorral és a reszelt citromhéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzd a bejglitölteléket addig, amíg besűrűsödik. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lekvárt és a lecsöpögtetett, kissé összedarabolt aszalt szilvát. Hűtsd ki a tölteléket.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán alaposan gyúrd át. Felezd meg, majd mindkettőt nyújts vékonyra. Vékonyan simítsd el a tölteléket, hajtogasd vissza a végeket, majd csavard föl a tésztát, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire. Felvert tojással alaposan kenegesd át, majd villával szurkáld meg a bejglik tetejét.
(Kenjük meg őket egy felvert tojás sárgájával, majd tegyük őket hűtőbe pár órára. Este kenjük le egy felvert tojás fehérjével őket, majd egész éjszakára pihentessük őket. Ettől lesz a bejgli márványos erezetű, és fényes.)
Melegítsd fel a sütőt 200 fokra. Told a forró sütőbe a süteményt, és legalább 30 percig süsd, hogy szépen megpiruljon a teteje és jól átsüljön a bejgli.
Szeletelve, porcukorral meghintve kínáld.