Gombakrémleves

Hozzávalók:


1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
3 dkg vaj
gomba, gomba és gomba! (nálam ez most körülbelül 20 dkg rizikét, 10 dkg vargányát és 10 dkg champion gombát jelentett (ez bármilyen gombával helyettesíthető)
1 liter húsleveslé (ha nincs kéznél, kockából is megteszi)
0,5 l főzőtejszín
1 evőkanál liszt
só, bors, kakukkfű és petrezselyem ízlés szerint
fél kupaknyi citromlé

Elkészítés:


Először vajon megdinszteljük a vöröshagymát, mikor megpirult, hozzátesszük a reszelt fokhagymát is, pár perc alatt együtt pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a korábban megmosott és feldarabolt gombákat (pár szemet tegyünk félre a díszítéshez) és addig pirítjuk, míg levet ereszt, összeesik és illatozni kezd. Ha ezzel megvagyunk, hozzáöntjük az alaplevet és az egészet összeforraljuk. A lisztet csomómentesre keverjük a főzőtejszínnel, 2-3 merőkanállal szedünk a felforralt húsléből, majd a tejszínhez öntjük. Így, amikor sűrítjük a levest, nem fogja a tejszínt összerántani. Óvatosan adagolva adjuk hozzá a tejszínt, folyamatosan kevergetve, majd az egészet ismét összeforraljuk pár perc alatt. Ha ezzel is kész vagyunk, nincs más hátra, mint beindítani a turmixgépet, így lesz tökéletesen krémes állagú a levesünk. Sózzuk, borsozzuk, majd jöhetnek a fűszerek, ez már szintén ízlés dolga. Mehet bele majoránna, bazsalikom, rozmaring, bármi illik hozzá. Feldobhatjuk akár egy dl fehérborral, vagy egy kis mustárral.
Végül a maradék, félretett gombát megfuttatjuk vajon, kissé lepirítjuk és levesbetétként tálaljuk.
Feldobhatjuk akár egy sima sajtos, vagy vajas pirítóssal, így kellően laktató lesz.