40 dkg erdei gomba (tetszés szerint vegyesen galambgomba, őzlábgomba, rókagomba, vargánya stb.)
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
18 dkg vaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
só
frissen őrölt bors
1/2 dl fehérbor
A megtisztított gombát megmossuk, csíkokra vágjuk, majd lecsöpögtetjük. A vöröshagymát, a fokhagymát felaprítjuk, és 5 dkg vajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott petrezselymet, a fehérbort, és sózzuk, borsozzuk. Kevergetve
kb. 10 percig pároljuk, amíg a keletkező léből a gomba alatt már semmi sem marad, majd botmixerrel pürésítjük. A maradék vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a gombapürét, és folyamatosan addig kevergetjük, amíg a vaj át nem veszi a gomba színét. A pástétomot üvegbe töltjük. Miután kihűlt, lefedjük és hűtőben tároljuk. Salátákkal, pirítósra kenve kínálhatjuk előételként, de kiadós reggeli vagy vacsora is készíthető belőle. Legalább 1 hétig tartható el.