Gombás csiga

Hozzávalók:


A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
100-120ml víz
100ml tejszín
1 tojás
20g friss élesztő
35ml olívaolaj
1,5 teáskanál só

A töltelékhez
400g barna csiperke
1 fej vöröshagyma
100g kolozsvári szalonna
kevés olaj
kakukkfű, friss vagy szárított
frissen őrölt bors
80-100ml száraz fehér bor, vagy víz
1 kis csokor petrezselyem


100g tejszínes krémsajt
100g mozzarella
120g reszelt trappista /20g a szóráshoz

Elkészítés:


A gombát megmostam, megszárítottam és 1x1cm-es kockákra vágtam. A hagymát finomra, a kolozsvárit gyufaszál vékonyra vágtam. Kevés olajon elkezdtem pirítani a szalonnát, majd hozzáadtam a hagymát. Mikor fonnyadni kezdett beletettem a gombát és együtt is pirítottam. Felöntöttem a borral, borsoztam, beletettem a kakukkfüvet és fedő alatt puhára pároltam. Végül sóztam és belekevertem a finomra vágott petrezselymet. A gomba szaftosabb marad, ha csak a főzés végén sózzuk meg. Számoljunk a szalonna és a sajtok sótartalmával is.
Míg a gomba hűlt, a tészta hozzávalóiból lágy, selymes tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 40 percig kelesztettem.
Közben lereszeltem a sajtokat. A megkelt tésztát két részre osztottam, és enyhén lisztezett nyújtótáblán 3mm vékony téglalapra nyújtottam. Megkentem a krémsajt felével, rászórtam a mozzarella és trappista felét, rászórtam a gomba felét. Felcsavartam és ujjnyi vastagra vágtam.
A csigákat papíros sütőlemezre tettem úgy, hogy elég terük legyen kelni és sülni.
Ugyanezt megismételtem a másik tésztaféllel is.
A megformázott csigákat 20 percig pihentettem. Sütés előtt mindegyikre egy-egy csipet reszelt sajtot tettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.
Tipp: a szalonna elhagyható, vagy finomra vágott sonkára cserélhető. Gomba helyett készíthetjük párolt zöldségekkel is.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://afonyamamora.blogspot.hu/2017/09/haromsajtos-gombas-csiga.html