35 dkg liszt,
1 kiskanál sütőpor,
3 dl tejszín
25 dkg puha vaj
A töltelékhez
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
só
bors
majoranna
tejszín
1 csomag petrezselyem
A lisztet és a sütőport összekeverjük majd hozzáadjuk a puha habbá vert tejszínhez. Hozzáadjuk a vajat is és kézzel összedolgozzuk. Fél órára hideg helyre tesszük, hogy elég kemény legyen a kinyújtáshoz. Amíg a tészta pihen, elkészíthetjük a tölteléket. A legautentikusabb a gombás töltelék, de készíthetnünk húsosat, sonkásat ki mit szeret.
A hagymát apróra vágjuk, kevés zsíron megfonnyasszuk. A szeletelt gombákat megpároljuk benne. Fűszerezzük, majd kevés tejszínnel sűrítjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A töltelék felét botmixerrel aprítjuk, a megmaradt gombával elkeverjük. Ha kihűlt, már tölthetjük is. A pirog formálásának több módja is van. Ha nincsen ilyen tésztaformázónk, készíthetjük úgy ahogy a buktát szoktuk.
A megtöltött tésztákat vajazott tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
*Schäffer Erzsébet - Toronyiránt könyvéből
http://danadiskitchen.blogspot.hu/2017/02/gombas-pirog-schaffer-erzsebet-konyvebol.html