700 g liszt
320 ml víz
25 g élesztő
1 tojás
1 tojássárgája
2 ek natúr joghurt
1 ek só
1 tk cukor
2 ek olívaolaj
Lekenéshez:
200 g vaj
6 gerezd fokhagyma
rozmaring/kakukkfű
fél citrom héja
pici só
A langyos vízben elkevertem a cukrot, majd felfutattam benne az élesztőt. Hozzáadtam a lisztet és a többi hozzávalót, majd közepesen lágy tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, a tésztát két részre osztottam. A tészta egyik feléből 6 kis gömböt formáltam, majd 10 percig pihenni hagytam. A gömböket desszertes tányér nagyságúra nyújtottam, lapítottam. Közben elkészítettem a fűszervajat: a lágy vajat összekevertem a zúzott fokhagymával, sóval, citromhéjjal és megfeleztem. Az egyik felébe apróra vágott friss rozmaringot, a másik felébe kakukkfüvet kevertem. A rozmaringos vajjal (mindegyikre 1 teáskanálnyit tettem) megkentem a tésztaköröket és szépen egymásra fektettem őket. A tetejére nem kentem vajat. Sodrófával lapos tányér nagyságúra kerekítettem, ezzel a rétegeket is egymáshoz nyomkodtam. Az elkészült kört 8 egyenlő háromszögre vágtam. A háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, megkentem tojással, némelyiket szezámmaggal is megszórtam. Kb. 20 perc alatt duplájára kelesztettem őket.
Közben a tészta másik felével ugyanígy jártam el, csak azt a kakukkfüves fűszervajjal kentem meg.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-17 perc alatt sültek meg. Ebből az adagból 16 db péksütemény lesz. Kívül ropogós, belül puha, fűszeres.
https://muffinoninnenestul.com/2017/06/30/fokhagymas-zoldfuszeres-haromszogek/