Gyökérkenyér

Hozzávalók:


30 dkg BL80 kenyérliszt
10 dkg BL55 sima liszt
10 dkg kukoricaliszt
2 tk só

1 cs szárított élesztő (v. 25 g friss)
1 ek méz
4 dl meleg víz

Elkészítés:


Liszteket összekeverem, ehhez adok 1 tasak 7 g szárított élesztőt... és hozzáadom a két teáskanál sót... jól összekeverem- kavarom, hogy egyenlően osztódjon el mindenki mindenkivel
Belecsurgatok 1 evőkanál mézet és fokozatosan hozzáadok 4 dl meleg vizet. Simán fakanállal kavarom, kicsit vaskosabb csak, mint egy galuskatészta, ez készül el este. Letakarom fóliával ( frissentartó) és beteszem a hűtőbe éjszakára
Másnap kivéve, 1,5-2 órát hagyjuk melegedni.
Amikor szép buborékos, kicsi liszttel kivesszük a tálból, két részre osztjuk, és téglalapra huzogatjuk.
Az egyiket megszórhatjuk egy kis oreganoval, meg kakukkfűvel.. hadd legyen belül is illatos..
A másik simán marad... vagy nem! :)
Simán feltekerni, megcsavarni, mehet is a tepsire rögvest... ugyanígy járok el a másikkal is, s hagyom őket így egy órát aztán egy kis vizet rázok rá a kezemről..
Aztán betolom a sütőbe ami valahol 190-200 fok körül van, és alul már egy erre használt tálban gőzölög a víz... zsupsz be vele, bő félóra és kész van. Az utolsó 10 percben kiveszem a gőzölős tálat, és hagyom szépen nem túl sötétre sülni, úgyis ropogni fog.
Kész is vannak.. kihúzom alóluk a tepsit, a gáztűzhely rácsán csücsülnek a papíron csendben.. halkan pattogva, ahogy megspriccelem egy pici vízzel... "cserepesedik" még egy kicsit