250 g friss gyömbér
165 g cukor
5 ek. citromlé
5 dl víz a sziruphoz
1,8 l szénsavas ásványvíz, szódavíz
Mivel itt tulajdonképpen gyömbér kivonatot készítünk, és le fogjuk szűrni, ezért nincs szükség meghámozni a gyömbért. (héj nélkül legyen 250 g.)
Egy kisebb lábasba önts 5 dl vizet, tedd bele a gyömbért. Forrald fel, és fedő alatt, a legalacsonyabb lángon főzd 25 percig.
Ha kész, vedd le a tűzről, és hagyd állni 20 percig.
Hagyd kioldódni az ízeket
Szűrd le a gyömbért. Ehhez használhatsz egy sűrű szűrőt vagy akár egy vászonkendőt. Érdemes a végén még kézzel kinyomkodni a gyömbérreszeléket, rengeteg íz van benne.
Öblítsd el a lábast, és nagy lángon folyamatosan kevergetve kezdj el benne karamellizálni 65 g cukrot. Ha aranybarna színű, akkor azonnal vedd le a tűzről, nehogy megégjen.
(Ez a lépés kihagyható. A karamelltől teltebb ízű, a bolti gyömbér italokra jobban hasonlító gyömbér italt fogsz kapni, és a színe is sötétebb lesz.)
Óvatosan öntsd a karamellre a gyömbér leszűrt levét. Ilyenkor a cukor nagyon forró, és először igencsak sisteregni fog.
Keverd el, tedd vissza a tűzre és öntsd hozzá a maradék 100 g cukrot.
Néha megkeverve főzd 2-3 percig, amíg a cukor és a karamell teljesen elolvad.
Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ez tulajdonképpen egy gyömbér szörp vagy gyömbér szirup, ami akár süteményben is felhasználható.
A gyömbérsör vagy gyömbér ital elkészítéséhez már nincs más hátra, mint a szirupot vízzel vagy szódavízzel (szénsavas ásványvízzel) és citromlével hígítani. Az arányok itt persze teljesen tetszőlegesek és ízlés szerintiek lehetnek, de leírom, ami nekem bevált.
A fenti mennyiségből kb. 5 dl gyömbér szirup lesz. Ehhez adj 1,8 l szódavizet és 5 ek. citromlét. Vagyis 1:3 – 1:4 arányban hígítsd, ízlés szerint. Így nagyjából 2-2,5 l friss, házi, üdítő, alkoholmentes gyömbérsört kapsz, ami jégbe hűtve az igazi!