25-30 dkg gyömbér – nettó súly
70 dkg cukor
egy marék menta levél
1 közepes méretű citrom
2 liter víz
Kb. 20 dkg cukrot karamelizálok, majd felöntöm a két liter vízzel, hozzáadom a többi cukrot és kb. fél óráig főzöm, míg kissé szirup szerű nem lesz. Addig megpucolom és lereszelem a gyömbért. Amikor kész a szirup, beleöntöm a gyömbért, a mentát és kb. 10 percig főzöm. Ha azonnal szeretném fogyasztani, akkor hagyom állni kb. fél órát, leszűröm, üvegekbe rakom, kihűtöm és hűtőben tárolom.
Ha később szeretném felhasználni, akkor 6-8 órát hagyom állni, majd leszűröm, újra felfőzöm, a végén belefacsarom a citromot. Üvegekbe rakom és száraz dunszt. Ekkor még csípős az íze, várni kell kb. 3-4 hetet, akkorra összeérik és elveszíti a csípős ízét.