1kg uborka
kapor, ribizli, cseresznye, meggy levelek, torma
2-3 gerezd fokhagyma
marék só
Az uborkákat jó alaposan megmossuk, és a két végét levágjuk, én bevagdosom, mint a kovászos uborkát szokás, de elegendő megszurkálni az apró uborkákat. A kaprot és a gyümölcsfa leveleket megmosom, a tormát megtisztítom, és apróra vágom, majd hozzá adom még a fokhagyma gerezdeket is szintén vékonyra vágva.
A fűszereket, és az uborkát bele tesszük egy nylon zacskóba, rászórunk egy marék sót, bekötjük a zacskó száját, vagy eleve cipzáras zacskót használunk, és alaposan összerázzuk, hogy a só és a fűszer mindenhova kerüljön, majd a hűtőbe rakjuk 12 órára. Apró uborkákat használjunk. Ha nagy uborkánk van csak, akkor sem kell lemondani a pácolt sós uborkáról, csak akkor meghámozzuk az ubikat, és felkarikázzuk vastagabb szeletekre. Ha még a magja is nagy az uborkának az sem akadály, akkor az uborkát hosszában félbevágjuk hámozás után, a magokat kikaparjuk, majd felkockázzuk, és azután adjuk a fűszerekhez.