8 darabhoz
15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
15 dkg tritikálé liszt
5 dkg kenyérliszt
5 dkg sikér
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dkg olvasztott vaj
1 csapott teáskanál kristálycukor
1 enyhén púpos teáskanál só (vagy ízlés szerint)
+ a tetejére 2 evőkanál tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, melybe beletesszük a cukrot. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül az olvasztott vajat és pár perc alatt bedagasztjuk. (alapból lágy tészta lenne, de a tk. lisztek miatt keményebb, nem kell megijedni... hozzáadott vajjal lágyítható) Nem kell keleszteni!
Két egyforma cipóra osztjuk, kinyújtjuk az egyiket kör alakúra, 4 egyenlő háromszögre osztjuk és egyenként még mindegyiket tovább nyújtjuk, vékonyra. Szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. A másik cipóval is ugyanígy járunk el, tehát 8 db kiflit kapunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük őket.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütés programon, a sütő aljába pedig teszünk egy kis tepsi vizet.
A kifliknek elég csak annyi ideig kelniük, amíg a sütő belemelegszik, majd a tetejüket lekenjük tejjel és kb. 22-25 perc alatt aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - ha szép aranybarna a színe, akkor már biztos megsült.)
Most pici reszelt sajt is került rá, nem ártott neki.. :)