Gyros házi pitában

Hozzávalók:


A pitához
500g liszt (150g rétes, 100g őrölt zabpehely, 250g teljes kiőrlésű búza liszt)
30g búzasikér
300ml víz
2 ek. olíva olaj
1,5 teáskanál só
30g élesztő

600g csirkemellfilé
gyros fűszerkeverék, ízlés szerinti fűszerekből, erősségben
(fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 fél mk. őrölt piros paprika, 1 mk. szárított oregano, fél mk. morzsolt kakukkfű, fél mk. szárított rozmaring, 2 mokkáskanál só, csipet őrölt római kömény, csipet fahéj)
1-2 gerezd fokhagyma
50 ml étolaj

150g natúr joghurt
50g feta
2 gerezd fokhagyma

zöldségek, ízlés szerint, nálam: kígyó uborka, paradicsom, lila hagyma, jégsaláta

Elkészítés:


Első lépésként a gyros fűszerkeveréket készítettem el. A hozzávalóit - a fokhagyma és bors kivételével -, kávédarálóba raktam és pár másodpercig daráltam.
A csirkemellfiléket megmostam, szárazra töröltem és csíkokra vágtam. Zárható tetejű tálba tettem, alaposan elkevertem a fűszerekkel, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, meglocsoltam olajjal és hűtőbe tettem. Egy éjszakán át hűtőben pihent, így az ízek jól összeértek. De ha csak 1-2 óránk van, akkor is érdemes a húst bepácolni.
Másnap a pita hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem, 45 perc alatt a duplájára kelesztettem.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a szószt. A fetát nagyon apró kockákra vágtam, a fokhagymát összezúztam és belekevertem a joghurtba. Lefedtem és hűtőbe tettem. Megmostam és felszeleteltem a zöldségeket.
A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztottam, kigömbölyítettem és 15 percig pihentettem. Ezután 2-3 mm vékonyra nyújtottam és újabb 30 perces pihenő következett. Közben a sütőt 200 fokra felmelegítettem.
A megkelt tésztákat a sütő rácsára tettem és 8-10 perc alatt megsütöttem.
Míg a piták sültek egy nagyobb serpenyőt felforrósítottam, beletettem a húst és folyamatosan forgatva megsütöttem. A hús akkor igazán finom, ha nincs túlsütve, belül omlós, kívül néhol piros.
Mikor a piták és a hús is elkészült, a zöldségekkel és szósszal együtt tálaltam és mindenki kedvére elkészíthette a saját gyrosát.

Trükkök, tippek, praktikák:


Adhatunk a gyros mellé tradicionális tzatzikit, joghurtos-fokhagymás uborka salátát, amit akár egy kis mentával is megbolondíthatunk.
A csirkemellet vághatjuk szeletekre és sütés után szeletelhetjük csíkokra.
A pita jól fagyasztható. Elektromos szendvicssütőben, sajtokkal, felvágottal megtöltve remek melegszendvics alap is lehet.