Hagymalekvár

Hozzávalók:


4 db 125 ml üveghez

1 kg lila hagyma Cipolle di tropea,
500 g cukor
4 babérlevél
1 kávéskanál só
200 ml jó minőségű fehérborecet

A lekvárt az olaszok egy speciális, édes "cipolle Rosse di Tropea" típusú hagymából is készítik, amelynek különlegességét az adja, hogy a hagymának csak a külső héja lila, a belseje gyönyörűfehér. Az ebből a típusú hagymából készített lekvár aranybarna színű lesz, míg a többi lila hagyma lekvárja vörös színű.

Elkészítés:


A hagymákat megpucoljuk, megmossuk és nagyon vékony kb.: 1 mm-es szeletekre vágjuk.
A felaprított hagymát egy edénybe helyezzük (lehetőség szerint ami jól zárható, hogy így elkerüljük az intenzív hagymaszagot a konyhánkban) és összekeverjük a sóval, a babérlevéllel és a fehérborecettel. Az edényt lefedjük és négy órát hűvös helyen pihentetjük.
A pihenési idő elteltével hozzáadjuk a cukrot, ezzel jól összekeverjük és további öt órát hagyjuk pihenni hűvös helyen (akár egy éjszakát is állni hagyhatjuk).
Ezt követően a cukros, ecetes hagymát egy megfelelő lábasban felrakjuk főni. Miután felforrt lassú tűzön, időnként megkeverve forraljuk 50-60 percig.
Az így elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva száraz dunsztba tesszük.
A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és egy hónapnyi érlelés után már fogyaszthatjuk is.