23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:
60 dkg kenyérliszt BL80
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
3 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor metélőhagyma
23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:
60 dkg kenyérliszt BL80
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
3 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor metélőhagyma
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba mérjük hozzáadjuk a sót, olívaolajat, vizet, majd a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig dagasztani, elég addig gyúrni, míg szép egynemű lesz.
A megtisztított fokhagymát és a metélőhagymát késes aprítóban finomra vágjuk.
A tésztát elosztjuk két részre. Az egyik felébe beledolgozzuk a kétféle hagymát. A két adag tésztát külön tálakba tesszük, olajjal kicsit átkenjük, majd letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, majd egyenként nagyjából 40 cm-es rúddá sodorjuk. A tésztarudak végeit ellentétes irányban megsodorjuk, majd a két rudat "összefonjuk" (összetekerjük).
A kenyeret formába tesszük, végeit eligazítjuk, majd betesszük a hideg sütőbe. A hőfokot 200 °C-ra állítjuk és ~50 perc alatt kisütjük a kenyeret.
képekkel
http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2014/04/hagymas-csavart-kenyer.html