12 db zsemléhez:
45 dkg sima liszt
30 dkg mazsola
2,7 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
8 g só
Kevés olaj a formázáshoz, olvasztott vaj a kenéshez.
A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn leszárítjuk.
A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A tészta hozzávalóit -a mazsola kivételével- tálba tesszük, elkeverjük, majd kézzel ~5-7 perc alatt fényes, ruganyos tésztává dagasztjuk.
Olajozott munkafelületre tesszük, majd kézzel ~20x30 cm-es formára lapítjuk. A mazsola felét egyenletesen elosztjuk rajta -kissé rányomkodjuk-, majd a tésztát a két rövidebb oldalát középre hajtjuk, a széleket összedolgozzuk. Ismét kilapogatjuk a tésztát -az előbbi méretre- megszórjuk a mazsola másik felével, újra összehajtjuk, majd cipót formálunk belőle.
A cipót olajozott tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
A tésztát olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk. 12 egyforma részre osztjuk, majd ezekből kis zsemléket formálunk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket, majd letakarva, langyos helyen ismét ~1 órát kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd pihentetés után ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
Képpel a formázás:
http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2013/11/krentenbollen-holland-mazsolas-zsemlek.html