Humusz

Hozzávalók:


- egy konzerv csicseriborsó
- egy doboz, vagy üveg tahini (szezámmag-vaj, drogériákban, bio boltokban, keleti üzletekben, delikát üzletekben kapható) (ha nincs készen a Szószoknál recept)
- egy citrom leve
- fokhagyma
- só, bors
- kedved szerint olívaolaj, őrölt csili, fenyőmag, római kömény
avokádó vagy mandula esetleg mákolaj

Elkészítés:


Zuttyants bele fele-fele arányban tahinit, csicseriborsót, egy-két csipet sót és borsot, és két gerezd fokhagymát, a citromlevet, majd botmixerrel dolgozd össze.
2. Ha már nagyjából összeállt, kezdj el finoman vizet adagolni hozzá. Olyasmi állaga kell, hogy legyen, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl folyós lett, adj hozzá még tahinit – ez megköti a vizet.
3. Kanalazd egy nagy, széles tálba, lapogasd el úgy, hogy a széleken magas legyen a hummusz, középen viszont csinálj egy kis völgyet: ezt meglocsolhatod egy kis olívaolajjal, és megszórhatod fenyőmaggal, csilipehellyel, petrezselyemzölddel vagy friss snidlinggel. Ha nagyon menő akarsz lenni, pirítsd meg egy száraz serpenyőben a fenyőmagvakat… elképesztő illatuk lesz, és csak úgy ropognak majd a fogaid alatt!