Húsvéti fonott kakaós kalács

Hozzávalók:


50 dkg liszt
2 dl tejszín (habtejszín)
2 dl tej
3 ek porcukor
2,5 dkg élesztő (friss)
2 tk kristálycukor
2 kisebb tojássárga
csipet só
1 ek holland kakaópor

Elkészítés:


A langyos tejhez keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
A tojássárgát keverjük simára a porcukorral és a tejszínnel, majd öntsük bele a keverőtálba.
Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és nagyjából keverjük össze. Mehet bele a liszt is, majd dagasszuk meg a tésztát.
Ha kész a tészta vegyük ketté, feléhez mehet a kakaópor, ezzel jól dolgozzuk össze.
A megdagasztott 1-1 adag tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt borítsuk ki egy szilikonlapra, osszuk el két -két egyenlő részre, majd mindegyikből sodorjuk kb. 25 cm hosszú tésztarudat.
Ezután fonjuk össze a két tésztát (két vaníliás egybe, és a két kakaós is egybe). video lenn
Ezután fonjuk össze a kakaós és vaníliás fonatokat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.
Az újrakelesztett tésztát azután kenjük le felvert egész tojással, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le a kalácsot alufóliával, nehogy nagyon megbarnuljon, megégjen sütés közben a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Trükkök, tippek, praktikák:


láncszemfonás: https://www.youtube.com/watch?v=i_Ms0fEz4NI