A tésztához
35 dkg liszt
5 g szárított élesztő
2,5-3 dl tej
1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
1 teáskanál citromhéj
csipet só
A kenéshez
1-2 evőkanál olvasztott vaj
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejszín
Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyithatjuk a fennmaradó tejjel).
A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsirt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót. Egy nagyobb műanyag edénnyel leboritjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén.
A megkelt tésztát munkalapra boritjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rúdakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy kizsirozott, 25 cm átmérőjű kerek piteforma közepére helyezzük. A fonatot lazán a cipó köré helyezzük, összeillesztve a rúdak végeit. Olvasztott vajjal megkenjük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, megkenjük a tojássárga és tejszin keverékével, megszórhatjuk kristálycukorral (vagy demerara cukorral), majd 180 C fokra előmelegitett sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.