Ibolyazselé

Hozzávalók:


Illatos ibolya - fél literes edény legyen púposan tele, persze nem nyomkodva)
7-8dl víz
a citrom leve (átszűrve)
400gr cukor
1 zacskó 3:1 dzsemfix

Elkészítés:


Szedjünk az ibolyából fél liternyit, lehetőleg teljesen kinyílt virágot, minél tisztább helyről és minél sötétebb szirommal. Dobozban szállítsuk, ne zacskóban hogy minél kevésbé törjön. Figyeljünk az apró bogarakra is és az ibolyákat minél hamarabb dolgozzuk fel.
Tegyük egy tálba (műanyag vagy üveg) az ibolyákat, majd egy edényben forraljuk fel a vizet. A lobogó forró vízzel öntsük le az ibolyákat, egy kanállal keverjük meg, hogy biztosan minden virág a víz alatt legyen, majd hagyjuk ázni, minimum kettő órát, maximum egy éjszakán át.
Másnap szűrjük le az áztató vizet, ami ekkora kékeszöld lesz, a benne ázó szirmok meg majdnem fehérek.
A lének fél liternek kell lennie. Öntsük egy nagyobb lábasba a furcsa színű, de illatos levet, majd öntsük hozzá a szűrt citrom levet és máris jön a varázslat: gyönyörű lilás lesz a levünk. Adjuk hozzá a cukrot és a dzsemfixet is és sűrűn kevergetve forraljuk fel. Vigyázat: nagyon felhabzik! Körülbelül fél percig forraljuk erősen, majd zárjuk el a gázt, hagyjuk hogy a habzás megszűnjön, pár percet hagyjuk hűlni, akkor a maradék habot kanalazzuk le.
Sterilizált üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.