egy db bébi cukkini héjastól ( 25-30 dkg)
5 merítőkanál ( 5 dl) sűrű paradicsomturmix(megfőztem és héjával együtt pépesítettem)
egy kis méretű hagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2 evőkanál napraforgómag
egy nagy marék friss bazsalikom levél
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
csipetnyi csili
2 tk méz (vagy édesítőszer)
só
A nap érlelte paradicsomot, csipetnyi só hozzáadásával megfőztem és turmixoltam.
A hagymát felapróztam, a cukkinit felkarikáztam.
Serpenyőbe teszek egy evőkanál olívaolajat, vajat rá a hagymát,pici só,majd a napraforgómagot ,a mézet együtt pirítom, erre jönnek a felkockázott cukkinik majd egy zúzott fokhagyma.
Együtt pirítjuk, majd rátesszük a csilit. Felengedjük 2 dl paradicsommal, ha sűrű adhatunk hozzá vizet,összefőzzük addig ameddig a cukkini megpuhul.
A bazsalikom levelet , a másik evőkanál olajjal turmixoljuk,hozzáadjuk a cukkinis paradicsomot, illetve a további 3 dl-t,pépesítjük Jól összekeverjük, ha szükség utána ízesítünk.
Lehet használni tésztaszósznak, vagy akár mártogatósnak.
Tejszínnel is hígítható. A fantázia szab határt.
Lehet hígítani, aki nem szereti sűrűn. Tésztához a tészta főzőlevével, illetve hús sütésénél maga a hús zaftja hígítja, illetve más ízt is kölcsönöz neki. Fagyasztható is!
Én most spenótos és natúr taglietellevel ( széles metélt, durum lisztből) kínáltam, Trappista és bazsalikomos sajttal hintettem.