Kakaós kalács

Hozzávalók:


25x10 cm-es sütőformához:

35 dkg liszt
1,5 dkg élesztő (friss)
1 ek porcukor
1 dl tej +1 tk kristálycukor
0,5 dl tejföl
5 dkg vaj
csipet só
1 kisebb tojás a lekenéshez

Töltelék hozzávalói:

3-4 ek holland kakaó
1 tk őrölt fahéj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg olvasztott vaj a tészta lekenéséhez

Elkészítés:


A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A felolvasztott langyos vajat, és a langyos tejfölt tegyük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, és a porcukorral, majd szitáljuk át, és kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra.

Ezután indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárával is megdagaszthatjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát, ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a kakaót, és az őrölt fahéjat, majd keverjük össze.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékony téglalappá. (arra figyeljünk, hogy ne legyen szélesebb mint a sütőforma amiben sütni szeretnénk)
Ezután kenjük le olvasztott vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a kakaós keverékkel.
Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt sütőformába. (természetesen a sütőformát zsírozhatjuk, és lisztezhetjük is)
A sütőformában lévő tésztát ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le egy fóliával, hogy ne legyen túl barna, és ne égjen meg a kalács teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, és úgy kínáljuk. A tésztája finom puha, a töltelék pedig a fahéjtól és a vaníliás cukortól ízletes.

Trükkök, tippek, praktikák:


http://gizi-receptjei.blogspot.hu/2017/04/kakaos-kalacs.html