40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 csapott teáskanál só
3 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5-2,8 dl langyos tej
A tetejére
4-6 tojás
fél tojássárgája
Ez a kerek, fonott kalács jól mutat a húsvéti asztalon. Készíthető a leírt édes, de akár sós változatban is. Ha sósan sütjük, akkor kétszeres sómennyiséget tegyünk bele, a tetejét pedig nagyobb csipet cukorral összekevert tojással kenjük meg, hogy így is szép pirosra süljön. A ráültetett tojásoknál ügyeljünk arra, nehogy elfelejtsünk lyukat fúrni a végükre, máskülönben fölrobbanhatnak a sütőben!
1 dl langyos tejbe kevés cukrot teszünk, fölfuttatjuk benne az élesztőt. Közben kimérjük és dagasztótálban összekeverjük a liszteket, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot. Beletesszük az élesztőt, a tojássárgákat, a vajat, és hozzáadunk 1,5 dl tejet. Az egészet alaposan kidolgozzuk. Lágy állagú tésztát kell kapnunk, ehhez szükség esetén tehetünk még bele kevés tejet. A kész tésztát letakarjuk, nagyjából 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 23 cm átmérőjű, magasabb tortaformát vagy fazekat: kibéleljük sütőpapírral, vagy vajazzuk és lisztezzük. A kalács tetejére szánt tojásokat alaposan megmossuk, megtöröljük. Nagyon hegyes (hús)tűvel kilyukasztjuk őket a keskenyebb végükön, és olajos kézzel átsimítjuk a héjukat.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, háromfelé osztjuk, a darabokat hengerré sodorjuk, majd összefonjuk. A fonatot úgy igazítjuk a formába, hogy a végek alulra kerüljenek. Letakarjuk, újból kelesztjük; 40-50 perc alatt nagyjából kitölti a forma alját. Ekkor kiszúrt végükkel fölfelé a tésztába nyomjuk a tojásokat, a tészta tetejét (a tojásokat kihagyva) megkenjük a sárgájával.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40-50 percig sütjük.
Ha nagyon barnul a teteje, a sütés vége felé letakarjuk sütőpapírral.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk a kalácsot, míg langyos nem lesz.
Ezután kivesszük, rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük.