Kandírozott gyömbér

Hozzávalók:


25 dkg friss, hámozott gyömbér
37 dkg cukor + 5-6 dkg a forgatáshoz
3 dkg akácméz
csipet só

Elkészítés:


A gyömbért - ha szükséges, keresztben kettévágva - vékonyan felszeleteljük. Kisebb lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk, 10 percig alacsonyabb lángon rotyogtatjuk, végül leöntjük róla a vizet. Ezt a műveletet még egyszer elvégezzük.
Ezután a lábosban lévő gyömbérre fél liter vizet töltünk, beletesszük a cukrot, a mézet és a sót, majd felforraljuk. Kicsivel csendesebb lángra téve főzzük addig, amíg a lé habozni nem kezd és a gyömbérszeletek opálos színűvé nem válnak. Ekkorra a lé besűrűsödik és a gyömbér megpuhul; nekem ez kb. 1.5 óra volt. Akkor a gyömbért szűrővel - két-három részletben - kiszedjük, lecsöpögtetjük, és egy tálkában lévő maradék cukorhoz téve átrázogatjuk, hogy az mindenütt befedje.
Sütőpapíros tálcára téve megszárítjuk, majd lezárt üvegben tároljuk.

Gyakorlatilag ma reggelre ki is száradt, de még néhány órára visszateszem a fotózás után a tálcára. A szirupot üvegbe öntöttem, és teát fogunk vele ízesíteni, úgyis az egyik nagy kedvenc a citromos-gyömbéres tea!