Káposztás stangli

Hozzávalók:


Hozzávalók 6 db 20 cm-es stanglihoz
30 dkg BL 80 kenyérliszt
1,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál olaj
kb. 2 dl víz (a liszttől függően)
a pirított káposztához:
30 dkg káposzta
1 kisebb vöröshagyma
1 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj
1 teáskanál só
őrölt bors

Elkészítés:


A pirított káposztához a hagymát apróra vágjuk. A káposztát lereszeljük, besózzuk, legalább 1/2 órát állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Az olajon aranyszínűre karamellizáljuk a cukrot, hozzáadjuk a hagymát, és megdinszteljük. Rátesszük a káposztát, őrölt borssal ízesítjük, és úgy pirítjuk meg, mintha káposztás tésztához készítenénk. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
A tészta hozzávalóiból és a káposztából közepes keménységű tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk, és kicsit átgyúrva hosszúkás rudakká formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy egy bagettforma mélyedéseibe tesszük, és ismét a duplájára kelesztjük. A stanglik tetejét késsel néhány helyen óvatosan bevágjuk, vízzel lepermetezzük, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük 10 percig, majd 180 fokon még 10 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.