Kapros cukkinikrémleves

Hozzávalók:


3-4 kicsi, zsenge cukkini
2 újhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor kapor
zöldség alaplé vagy biovegeta
2 dl natúr joghurt
só, bors
A túrógaluskához
12 dkg túró
1 tojás
4 dkg zabpehelyliszt
só, kapor

Elkészítés:


Olajon megpároljuk a fölkarikázott újhagymát, hozzáadjuk a mosott, felkockázott cukkinit,
az egészet átforgatjuk. Felöntjük annyi zöldség alaplével, amennyi épp ellepi. (Alaplé híján biovegetát is használhatunk.)

Apróra vágjuk a leöblített kaprot, a leveshez adjuk a nagyobbik részét, és sózzuk, borsozzuk. Puhára főzzük a cukkinit, majd turmixoljuk, beleöntjük a joghurtot, és simára keverjük. Hozzáadunk annyi vizet, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk. Újra fölforraljuk, félretesszük.
Míg a cukkini párolódik, a túrógaluskához összekeverjük az áttört túrót tojással, liszttel, kevés sóval és a maradék aprított kaporral. (A hagyományos galuskával azonos sűrűségűnek kell lennie.) Állni hagyjuk, majd hideg vízbe mártott kis kanállal forró, sós vízbe szaggatjuk.
Pár percig főzzük, azután leszűrjük. A kész krémlevest a galuskával tálaljuk.

Tipp: a kevésbé zsenge cukkinit jobb meghámozni, mert a héja keserű ízt adhat a levesnek.