Hozzávalók 24 cm-es sütőformához
50 dkg liszt
3,75 dl langyos tej
2 tojássárgája
3 dkg friss élesztő
6-8 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
a kenéshez: 1 tojássárgája, olaj
Fél bögre tejben kis cukorral és liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A maradék tejben elkeverjük a többi cukrot, a tojássárgáját, a sót és négy evőkanál olajat. A felfuttatott élesztőt és a tojásos-tejes keveréket a liszthez adjuk, majd dagasztani kezdjük a tésztát. Közben kanalanként adagoljuk hozzá a maradék olajat. Addig gyúrjuk, amíg a tészta szép fényes, hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától. Ekkor kevés liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és huzatmentes helyen kb. egy órát kelesztjük.
Ezután kivesszük a tálból, és három egyenlő részre osztjuk. A cipókat lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd letakarva újabb 15 percig kelesztjük.
A sütőformát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A cipókat hosszú hengerekké sodorjuk, majd hármas fonással kalácsot formázunk belőlük. A két végét összedolgozzuk, majd a sütőformába helyezzük. A fonatokat olajjal megkenjük, hogy ne ragadjanak össze, és szép formája legyen a süteménynek. Tíz perc pihentetés után a tetejét tojássárgájával megkenjük. A kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben először alsó-felső sütéssel, majd félidőben hőlégkeverésre állítva kb. 40 perc alatt készre sütjük.