kb. 60 db
50 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj/margarin
1 egész tojás
1 sárgája
2,5 dl olvasztott méz
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
A mézet, a cukrot és a vajat/margarint meglangyosítjuk, majd lehúzzuk a tűzről (tényleg csak langyos legyen, mert összeugrik a tojás) hozzáadjuk a tojást és összekeverjük. Egy nagy tálba mérjük a többi hozzávalót, ráöntjük a nedves keverékét és összekeverjük a tésztát.
Kissé ragacsos tésztát kapunk ami a pihentetés alatt (3-4 óra legalább, én egy éjszakát szoktam) szépen összeérik és tiszta kézzel formázható lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 3-4 cm helyet hagyva 2-3 cm átmérőjű gömböket formázunk. Közepes lángon világosbarnára sütjük, kb. 60 db lesz belőle.
Ehhez az adaghoz 2 fehérjéből kell mázat csinálni (sok-sok porcukorral, de sajnos nem mértem le). A kihűlt tésztát beleforgatjuk, rácsra szedjük és száradás után fémdobozban tároljuk.
És néhány tanács:
- három tepsit váltva lehet a leggyorsabban sütni: egyen éppen sül, egyen hűl a kisült mézes és egy, amire lehet rakosgatni a következő adagot
- kihűlt tepsire rakjuk a következő adagot, mert ha meleg, ellágyul a tészta
- ha ellapul a tészta, valószínűleg alacsony a sütő hőmérséklete (a mázzal bevont az első sütésből származik, az kicsit terült, aztán feljebb vettem a hőt és magasab lett)
- ha az utolsó tepsire kevés kerül, az a tepsi közepén legyen (és azt se felejtsétek el időben kiszedni)
http://szinreszin.blogspot.hu/2014/12/evekig-horror-volt-karacsonyi-mezesem.html