Karamellás fordított almatorta

Hozzávalók:


5 közepes alma
mézeskalács fűszer
tésztához:
2 db tojás
1,5 dl cukor
1,5 dl étolaj
1 vaníliás cukor
csipetnyi fahéj
2 dl natúr joghurt
3 dl liszt
2-3 marék dió
tortaformához vaj
20 dkg cukor

Elkészítés:


Az almákat megpucoljom, magházat kivéve nem túl vékonyra felcikkezzem. Tálba szórtam, és alaposan beszórtam mézeskalács fűszerkeverékkel, jól átforgattam és félre tettem állni. Elkészítettem a tésztát is, ami teljesen egyszerű kikavarós...
A tojást 1,5 dl cukorral fehéredésig kevertem, bele csurgattam a 1,5 dl étolajat, a vaníliás cukrot, egy csipet fahéjat, és a natúr joghurttal alaposan kikevertem. Majd apránként bele forgattam 3 dl lisztet
Ezután 2-3 marék diót csak úgy a markommal durvára törtem, és ezt is bele forgattam.
Majd következett az összeállítás. Egy kapcsos torta forma alját jó vastagon kivajaztam. Ha nem így teszünk a karamell beleragad...
Teflonos serpenyőben 20 dkg cukrot felolvasztottam, és karamellizáltam, vigyázva ne süssem túl sötétre mert akkor megkeseredik a cukor. Óvatosan a tortaforma aljába öntöttem, és elfolyattam benne, hogy elosztódjon. Sietni kell vele, mert hamar megköt... Viszont csak óvatosan, mert a forró cukor csúnya sebet ejthet rajtunk!!!

Eztán az almaszeleteket a karamellbe rakosgattam. Ilyenkor lehet szépen rakosgatni, esetleg valami formát adni neki, mert egyben ez lesz a torta teteje, most tudunk valamicskét tenni a külcsíny érdekében.
Majd a kikavart tésztát öntöttem a formába elsimítottam, és 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percig sütöttem.( érdemes a tortaformát egy sütő lemezre tenni, mert a karamell esetleg a forma résén megszökhet és akkor vakarhatjuk a sütő aljából) Tűpróbával ellenőriztem, megsült e.

Mikor elkészült, 1-2 percig hagytam hűlni, de nem szabad soká, mert nem fogjuk tudni szépen kiszedni a formából.
Éles késsel a forma oldalát követve körbe vágtam a sütit, ezzel fellazítottam. Majd egy tálcát helyeztem rá és kinyitottam a kapcsot, egy határozott de óvatos mozdulattal az egészet a feje tetejére állítottam. Már a talpán áll a torta... A karimát levettem és az alját a sütőnek óvatosan leválasztottam a (most már) torta tetejéről.
El is készült...

Nagyon finom szaftosabb jellegű süteményt kapunk...Sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, próbáltam már körtével, de mézeskalács fűszer nélkül, meg szilvával is...olyan mint a muffin...csak a képzelet szab határt...