2-2,5 kg. sárgabarack
1,5 kg. cukor
2 citrom
Érett, de egészséges gyümölcsöket válasszunk alapanyagként. Egyszerre 2-2,5 kg-nál többet ne készítsünk (hacsak nem üstben szeretnénk főzni).
A barackokat mossuk meg, magozzuk ki. A magját ne dobjuk ki, hanem szárítsuk meg, mert a legújabb kutatások szerint a magban lévő anyagok rákellenes hatással bírnak. Naponta 8-10 szem mag elfogyasztása megelőző hatással lehet a szervezetünkre.
Lobogó, forró vízbe dobjuk és gyorsan szűrőkanállal szedjük ki, így a héját könnyedén el tudjuk távolítani. Törjük össze (én univerzális kézi darálón szoktam ezt elvégezni, de krumpli törővel is lehet).
A gyümölcs érettségétől függően kilogrammonként 50-60 dkg cukrot igényel. Egy megfelelő nagyságú edénybe öntsük a szükséges mennyiségű cukrot és tegyük a tűzre. Állandó kevergetés közben karamellizáljuk, vigyázva, hogy le ne égjen. Ha az összes cukor megolvadt, facsarjunk bele egy-két citrom levét, és öntsük hozzá a gyümölcspépet. Folyamatos kevergetéssel főzzük tovább 15-20 percig.
Még forrón töltsük az alaposan kimosott (sterilizált) üvegekbe, és zárjuk le szorosan lemeztetővel. Én a kupak alá, nátrium-benzonátos vízbe mártott, megfelelő méretűre vágott celofánpapírt is szoktam tenni. A lezárást követően a feltöltött üvegeket kb. 5 percre állítsuk fejtetőre.
Készítsünk száraz dunsztot (én erre a célra egy szőrmetakarót szoktam használni), és ebben hagyjuk kihűlni. Ha meghűlt végleges helyükre tehetjük.