A kéksajtos változathoz
22 dkg kenyér (3 napos, 1,5 cm-es szeletekre vágva, héjastól, majd kockázva)
3 dl tej
2 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
5 dkg kéksajt (lehet dupla mennyiség is, attól függően, ki mennyire szereti/mennyire erős a sajt)
A cheddaros- sonkás változathoz
5 dkg cheddar sajt (lehet dupla mennyiség is)
5 dkg sonka (vékonyra csíkozva, ízlés szerinti mennyiségben)
petrezselyem ízlés szerint (friss)
A felkockázott kenyeret kivajazott tűzálló tálba tesszük.
A tojásokat enyhén felverjük, összekeverjük a tejjel, fűszerezzük, belereszeljük a sajtot (az alternatíva menüpont összetevői is ekkor, ha nem a kéksajtos változat készül), és az egészet ráöntjük a kenyérkockákra.
Egész éjszakára hűtőbe tesszük (hogy a kenyérnek legyen ideje a folyadékot magába szívni).
Másnap sütés: 50 perc, 170 fok-hőlégkeveréssel (az utolsó 10 percben levesszük a fedőt róla, hogy megpiruljon a teteje).
Amikor kész, gyönyörűen felpuffad (hívják felfújtnak is őt). Ez az állapot kb. 3 percig tart, aztán összeesik. Az íze ugyanolyan jó, de már sokkal kevésbé fotogén.