600 gr sima feher liszt
25 gr eleszto
300-330 ml langyos viz
1 kk cukor
1 kk so
2-3 ek burgonyapehely
3 ek olivaolaj
1 kk ecet (hogy ne morzsalodjon a kenyer)
A lisztet, sot, oliva olajat, burghonyapelyhet egy talba tesszuk. Hozzaadunk 200 ml langyos vizet.
Egy kis talkaban elkeverunk 100 ml langyos vizet az 1 kk cukorral es a 25 gr elesztovel. Felfuttatjuk. Hozzaadjuk a tobbihez, vigyazva hogy a felfuttatott eleszto ne erintkezzen kozvetlenul a soval es az olajjal. Addig dagasztjuk mig szep sima teszat kapunk, ha szukseges adunk meg hozza vizet, aprankent adagolva, nehogy tul lagy legyen a tesztank. 30 percig kelesztjuk, majd ujbol atgyurjuk. Ujbol 30 perc kelesztes es aztan megint Atgyurjuk. A masodik dagasztas utan duplajara kelesztjuk a tesztankat. Kiboritjuk a pultra a megkelt tesztat, finoman kinyomkodjuk belole a levegot, majd veknit formalunk belole. En jenaiban kacsasuto talban sutom 5,5 literes. Az also reszebe teszem a tesztat, vagyis abba amelyik alacsonyabb. Sutopapirt teszek bele rateszem a tetejet es duplajara kelesztem. Mikor mar kezd kelni bevagom 3 helyen. Van aki akkor vagja be mielott sutobe teszi, ugyhogy lehet valasztani.
A sutot elomelegitem 220c-ra . Mikor elerte a kello homersekletet, leveszem a jenai tetejet es jol befujom a kenyeret hideg vizzel, majd a fedelet is befujom. Igy gozben lesz a kenyerunk mindvegig. Visszateszem a megkelt kenyerre a fedot es a forro sutobe teszem. Mindvegig 220c sutom es a fedele mindvegig rajta marad. Ropogos , vekony heju kenyeret kapunk, pillekonnyut. Mikor kivesszuk a sutobol ujbol befujjuk hideg vizzel, es hagyjuk kihulni. Ha melegen megvagjuk akkor "szalonnas " lesz.