Ketchup (Bebette)

Hozzávalók:


3 kg paradicsom
1 kg paprika(nálam kápia)
5 nagy fej vörös hagyma
5 db nyári alma
20 dkg cukor
3 kk só
1 dl 10 %-os ecet
2-3 ek darált piros paprika
szemes bors,szegfűszeg, szegfűbors, mustármag( mindegyikből egy evőkanálnyi )
2 db fahéj
oregánó, bazsalikom, kakukkfű frissen (mennyiség opcionális)

Elkészítés:


A zöldségeket apró darabokra vágom. A fűszereket a cukor, a só, az ecet és a paprika kivételével teatojásba rakom . A zöldségekkel együtt felteszem főni, a fahéjat és a zöldeket csak beledobom. Egészen addig rotyogtatom míg puhára nem főnek az alkatrészek.A teatojást , a fahéjat és a zöldeket kiemelem a pépből. Ezután paradicsompasszírozón az egészet átdarálom. Már itt látszik, hogy milyen sűrű zamatos masszát kapunk. Visszatesszük főni , itt tesszük bele a cukrot, sót, ecetet és a paprikát és főzzük, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Paradicsomfüggő a dolog. Természetesen kóstolgatjuk, kerülhet még bele só, cukor, esetleg bors, és a csípős paprika,2-3 gerezd fokhagyma ha kedveljük. Mielőtt üvegekbe töltenénk bot mixrerrel átkeverjük, a selymes állag érdekében.

Ha sűrűbb ketchupot szeretnénk, akkor 3 ek. étkezési keményítőt elkeverünk egy kis hideg vízben és a fövés befejezése előtt belekeverjük a ketchupba. Egyet forralunk rajta.
Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban pihentetjük .

Trükkök, tippek, praktikák:


Paradicsompasszírozó hiányában: leturmixolni az egészet és nagy lyukú szitán