1,5 kg paradicsom (jó húsos - leginkább a lucullus)
1 kg kápia (vagy paradicsom, piros kaliforniai) paprika
30 dkg vörös hagyma
5 dkg mustár
15 dkg cukor
1 dl 20 %-os ecet
egy cikk zeller
3-4 cikk fokhagyma
1 ek só
1 mokkáskanál őrölt bors
bazsalikom, oregáno
5 db babérlevél
Paprikát, hagymát, paradicsomot megtisztítom, nagyobb zománcos lábasba rakom, hozzáadom a babérlevelet és egy órán keresztül főzöm, közben gyakran kavarom. Ha megfőtt,botmixerrel áttöröm, előtte a babérleveleket kiszedem.. Én át szoktam sűrű szitán passzírozni. Nem szeretjük benne a héját és a magját, kicsit pepecs, de megéri. Passzírozás után már épp csak felrottyantom és mehet az üvegekbe. Az üvegek tetejére folpack fóliát rakok, arra késhegynyi Na-Benzoát.
Száraz dunsztban hagyom kihűlni