por kovász, majd később vakarék.. :)
Tehát a KOVÁSZ port fel kell önteni kézmeleg vízzel, hagyni kell benne felázni … ezt célszerű este megcsinálni, mert reggelre fel is ázik… reggel meg kell etetni, ez azt jelenti adunk hozzá 100 g liszt és 100 g vízet, alaposan el kell keverni egy fakanállal, nem szabad fém kanállal hozzányúlni, legalább 25 fokon kell tartani, mert akkor fog szépen megindulni, általában ha a fűtőtestre kell tenni , este ujra meg kell etetni ugyanúgy mint reggel…következő nap reggel elég neki egy fél adag etetetés… és akkor már pár óra múlva lehet vele sütni… a kovászoló edényt nem szabad elmosni, hagyni kell rászáradni a kovászt és mikor megszáradt le lehet kaparni és meg is van a következő kenyerünkhöz a vakarék amivel ujra végig tudjuk csinálni az etetetés
ez már maga is vett fel 25 dkg lisztet és ehhez már csak 70 dkg-ot teszek...igy lett a mai kenyerem is 1,5 kg
nekem is van vakarék kb 2-3 kanálnyi mennyi vizben áztassam?
max 1 dl-ben nem gond a viz mert utána mikor eteted akkor legfeljebb csak a lisztet teszed hozzá ha hignak látod, a kovásznak mindig úgy kell kinéznie mint egy félig híg nokedlinek