Víz
Liszt
1. szakasz
Hozzávalók
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál kb. 40°C-os víz
Elkeverjük a vizet a liszttel, és 20-22°C-on, letakarva 1-2 napig állni hagyjuk.
2. szakasz
Hozzávalók
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 evőkanál kb. 40°C-os víz
Az 1. szakaszban készített, immár kellemes, savanykás szagot árasztó masszához keverjük a hozzávalókat. 20-22°C-on, letakarva ismét állni hagyjuk egy napig.
3. szakasz
Hozzávalók
10 dkg frissen őrölt búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl kb. 40°C-os víz
Az eddigiekhez keverjük a hozzávalókat, és 20-22°C-on, letakarva ismét állni hagyjuk egy napig.
Ez tehát a kész kovász, amelyet minden alkalommal a következőképpen használunk:
Egy részével megsütjük a kenyeret vagy a péksüteményt.
A maradékot ismét elkeverjük 10 dkg liszttel és 1 dl 40°C-os vízzel, hagyjuk felfutni, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. Így mindig lesz elegendő kovászunk a következő sütéshez.
A kovász készülhet literes, csavaros tetejű befőttes üvegben, amelyet a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig. Nem baj, ha
az üvegben leülepszik a sűrűje, és zavaros lé úszik a tetején. Amíg nem penészes, addig használható.