Kovászos kenyér

Hozzávalók:


a kovászhoz:
kenyérliszt
víz

a kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt
30 dkg aktív kovász
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál olaj
kb. 3 dl víz

Elkészítés:


A kenyér sütése előtt legalább 8-10 nappal kezdjük el a kovászunkat elkészíteni.
Ehhez szükségünk lesz egy tiszta, steril, nagyobb befőttes üvegre.
Az üveget érdemes üresen megmérni, majd alkoholos filctollal ráírni az aljára a súlyát, így mindig tudjuk, hogy hány dkg kovászunk van éppen.
Az egész művelet nagyon egyszerű. 25 gramm lisztet és 25 gramm langyos vizet elkeverünk a befőttes üvegünkben, és lefedve meleg helyen hagyjuk 24 órát.
Ezt a műveletet minden nap megismételjük.Minden nap megetetjük a kovászunkat 25 gramm vízzel, és 25 gramm liszttel. A 2. napon a kovászunk éledni kezd, bugyborékol, habosodik. Ez jó jel, azt jelenti a kovászunk él. A további etetések alkalmával látni fogjuk milyen szépen emelkedik az üvegben a tésztánk. Ha a tészta visszaesik nem kell megijedni, ilyenkor a kovász lecsendesedik, nem aktív. A 6. napon már érett kovászunk van. Itt a kovász súlya kb 30 dkg. A kenyérsütést megelőző este vegyünk ki a kovászunkból 15 dkg-ot. A maradékot etessük meg pár evőkanál vízzel és liszttel és a következő felhasználásig tegyük hűtőbe.

A 15 dkg kovászunkat tehát előző este etessük meg 10 dkg liszttel és 5 dkg vízzel. Ez az elő tészta egy kicsit sűrűbb állagú lesz. Letakarva hagyjuk a konyhában reggelig. A kenyér többi hozzávalóját is egy nagyobb dagasztótálba tesszük, és kézzel vagy géppel kidagasztjuk. A kovászos kenyértészta mindig egy kicsit ragacsosabb, így a folyadékkal óvatosan bánjunk.

A kész kenyértésztánkat kelesztőtálba tesszük és lefedve pihentetjük 40 percet. Ezután átgyúrjuk még 2x 30 percenként.
A tésztát táblára borítjuk, megformázzuk, egy kosarat kibélelünk tiszta lisztezett konyharuhával, és legalább 2-3 órát kelesztjük. A sütőt az öntöttvas lábassal együtt előmelegítjük 200-220 fokra. A megkelt tésztát óvatosan belefordítjuk a lábasba, tetejére bemetszést ejtünk, lefedjük, 40-45 percig sütjük forró sütőben. A sütés befejezése előtt 10 perccel a fedőt levesszük, a kenyér tetejét kevés vízzel megpermetezzük, így sütjük szép barnára.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.