7 dl passzírozott paradicsomlé vagy másfél kg megfőzött paradicsom átpasszírozott leve
5 dl víz
1 vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál angol zeller
2 gerezd fokhagyma
fél mk. szárított kakukkfű vagy egy friss ágacska
fél mk. szárított bazsalikom vagy 3-4 friss levél
1 ek. liszt
fél dl tejszín vagy 3 púpozott ek. tejföl
ízlés szerint só, bors
2 ek. olívaolaj
Főzőedényben forrósítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg rajta az apró kockákra vágott vöröshagymát. Öntsd fel a paradicsomszósszal és a vízzel. Sózd, borsozd, ízesítsd a fűszerekkel, fokhagymával, majd a karikákra vágott sárgarépát és a két zellerszárat is add a paradicsomleveshez.
Lassú tűzön a forrástól számított 15-20 percig főzd. Ha megpuhult a sárgarépa, vedd ki a zellerszárakat, majd turmixold össze a levest. A tejszínnel vagy tejföllel csomómentesre kevert lisztet folyamatos kevergetés mellett öntsd a forrásban lévő levesbe. Forrald néhány percig.
A paradicsomlevest tálalhatod reszelt sajttal vagy vékony karikákra szeletelt sós palacsintával, de megszórhatod apróra vágott friss petrezselyemzölddel, metélőhagymával is.