3 fej fokhagyma
1 l zöldségalaplé vagy 1 l víz és 1 zöldségleveskocka
só
bors
2 + 2 dkg vaj
2 dl tejszín
a tálaláshoz:
kenyérszeletek
fokhagyma
aprított újhagyma
trappista sajt
Keresztben félbevágjuk a fokhagymafejeket. Felolvasztjuk a 2 dkg vajat, majd a vágott felületével lefelé rátesszük a fokhagymát, lassú tűzön megpirítjuk, és hozzáadunk 1 dl vizet. Forrásig melegítjük, azután lefedjük az edényt, és elzárjuk a gázt. Így a fokhagyma átfő a forró vajas vízben.
Annyira kihűtjük a fokhagymát, hogy meg lehessen fogni, majd kinyomkodjuk a száraz héjból. Megmelegítjük a maradék 2 dkg vajat, rádobjuk a kinyomkodott fokhagymát, felöntjük az alaplével, felforraljuk, hozzáadjuk a tejszínt, és botmixerrel turmixoljuk.
Megpirítjuk a kenyérszeleteket, bedörzsöljük fokhagymával és sajttal szórjuk őket.
A tálkába szedett levest a rárakott kenyérrel és aprított újhagymával megszórva tálaljuk.