kb. 18-20 húsgombóchoz:
25-30 dkg burgonya
1/2 fej vöröshagyma
kevés sertészsír
50 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
só, őrölt bors
a mártáshoz:
zsír
1/2 fej vöröshagyma
1 kiskanál liszt
5 dl paradicsomlé
2-3 babérlevél
zellerzöld
só, cukor
A hagymákat megtisztítottam, a vöröshagymát apró kockákra vágtam, és felét kevés zsíron megpároltam.
A burgonyát megtisztítottam, megmostam, kockákra vágtam, többször váltott vízben megmostam, majd kicsit leszárogatva késes aprítóval felaprítottam.
A húshoz adtam a felaprított krumplit, a párolt hagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a tojást, a masszát ízesítettem sóval és őrölt borssal.
Vizes kézzel 18-20 gombócot formáltam belőle.
A maradék vöröshagymát kevés zsíron megpároltam, majd meghintettem a liszttel és felengedtem a paradicsomlével.
Felforraltam, ízesítettem a babérlevelekkel, zellerzölddel, kevéske sóval és cukorral.
A fővő mártásba óvatosan belerakosgattam a húsgombócokat, majd finoman - hogy ne törjenek össze - megkavartam.
Fedő alatt, lassú tűzön készre főztem (közben néha meg-megkavarva, nehogy odakapjon).
A paradicsomos mártásban készre főzött húsgombócokat az időközben kifőzött makarónival tálaltam.