Krumplis stangli

Hozzávalók:


40 dkg liszt
5 dkg zabkorpa
15 dkg főtt, áttört krumpli (lehet maradék krumplipüré is)
kb. 2,5 dl langyos tej
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
2 csapott kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás
különféle magvak

Elkészítés:


Az élesztőt 1 dl tejben a cukorral felfuttatjuk (várunk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab nem képződik).
A lisztet és a zabkorpát összekeverjük. Hozzáadjuk a krumplit, a felfuttatott élesztőt és a tojást, beleszórjuk a sót. Az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Gyúrás közben fokozatosan hozzátesszük a maradék tejet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. (Ha túl kemény lenne, még egy kis langyos tejet vagy vizet öntünk hozzá, de ha túl soknak tűnik a 2,5 dl folyadék, nem kell mindet felhasználni. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó, ezért az adagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután körlappá nyújtjuk, átlósan 8-10 körcikkre vágjuk. Mindegyiket föltekerjük a csúcsa felé, és stanglit formálunk belőlük. A megformázott péksüteményeket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A stanglikat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk magvakkal, és aranybarnára sütjük