Kürtőskalács sütőben sütve

Hozzávalók:


Hozzávalók 4-6 darabhoz
50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
3,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
a sütéshez:
konyhai papírtörlő gurigája (4-6 db)
alufólia
a hempergetéshez:
tej vagy olvasztott vaj
kristálycukor

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit megdagasztjuk, letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Ezalatt a papírgurigákat bevonjuk alufóliával. A tésztát lisztezett felületen egy centiméter vastag lappá nyújtjuk. Csigavonalban nagyjából két centi széles csíkra vágjuk, és a beolajozott, alufóliás gurigákra tekerjük úgy, hogy picit fedjék egymást a csíkok. Az elején és a végén az utolsó kör alá hajtjuk a tésztát. Néhányszor meggörgetjük a hengert, hogy a tészta jól tapadjon rajta.

A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. A kalácsokat lekenjük tejjel vagy olvasztott vajjal, majd kristálycukorba forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk annyi hengert, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, ne érjenek össze. Többféle módon is süthetjük: 200 fokon időnként forgatva nagyjából 20 percig. Ha van a sütőnek grill sütési módja, akkor csak azt használjuk 200 fokon, és gyakran forgatva sütjük szép barnára a kalácsokat.

A forgatáshoz fém csipeszt használjunk, ezzel a legkönnyebb a gurigák végét megfogni. Amikor elkészült egy adag, rögtön lehúzzuk a formáról, és így hagyjuk hűlni.