Besamel mártás 1 l tejből
10 dkg vaj
10 (csapott) evőkanál liszt
1 l tej
só
szerecsendió
Bolognai szósz
1 közepes fej hagyma
1 szál sárgarépa
1 szál halványító zeller (szárzeller)
250 g darált sertéshús
250 g darált marhahús
100 g pancetta (húsos szalonna)
1 pohár vörösbor (2 dl)
1 pohár zsíros tej (2 dl)
30 g sűrített paradicsom
250 ml alaplé
3 evőkanál olívaolaj
50 g vaj
só
bors
200 g parmezán sajt
350 g lasagna tészta
Besamel mártás
Olvaszd meg a vajat és pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. (világos rántást készítesz) Bár nem a klasszikus "tanok" szerinti, de .
öntsd fel forró tejjel, és keverd el csomómentesen.
Egészen lassú tűzön, nagyon gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Akkor tudod, hogy kész van, amikor besűrűsödött, és a fakanál hátuljára tapadt mártáson ha végighúzod az ujjad, akkor a csík megmarad, nem folyik össze. Kb. 8-10 percig kell főzni.
Bolognai szósz (mivel piszok hosszú idő míg elkészül, érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen kiválóan fagyasztható)
Az eredeti bolognai szósz elkészítéséhez először -aprítógép segítségéve -l aprítsd fel a répát, hagymát és zellert egészen apró, pürészerű állagúra. Szintén aprítsd fel, vagy daráld le a szalonnát.
Olvaszd fel a vajat az olajban, és erős tűzön párold meg benne a zöldségkeveréket kb. 15 percig, amíg minden leve elfő.
Tedd bele a szalonnát és a darált húsokat. Keverd el és közepes lángon, fedő nélkül párold 30 percig, amíg zsírjára nem sül.
Öntsd föl a borral, és párold kb. 5 percig.
Keverd bele a paradicsomot. Sózd, borsozd ízlés szerint.
Főzd a bolognai szószt másfél órán keresztül enyhe-közepes lángon, időnként megkeverve. Az elpárolgott folyadékot közben pótold, vízzel vagy alaplével.
A vége felé apránként öntsd bele a tejet. Ezzel elég egyszer felforralnod. Fontos, hogy zsíros tejet használj, sok receptben egyenesen főzőtejszínt írnak. Én 1:4 arányban tejszínt és teljes tejet teszek bele.
A bolognai lasagne összeállításához egy nagy, négyszögletes tepsiben (25x35 centis) rétegezd a hozzávalókat. Először vajazd ki a tepsit, aztán egy kevés bolognai szósszal (besamellel keverten sem rossz) kend ki az alját.
Tegyél rá egy réteg tésztát. Rendezd úgy el, hogy befedje az egész tepsit. Valószínűleg nem fogod tudni egész lapokból kirakni, nyugodtan tördelj fél, negyed vagy még kisebb darabokat, és ezekkel rakd ki a formát. Nagyon ne fedjék egymást a tésztalapok, mert akkor nem biztos, hogy átfőnek.
Kend be a tésztát besamellel. Fontos, hogy mindenhol fedje, mert különben nem puhul meg.
Tegyél rá egy réteg húst, és ezt is kend el.
Terítsd be egy jó adag reszelt sajttal.
Folytasd a rétegezést. A tetejére besamellel elkevert bolognai mártás kerüljön, és ezt szórd meg dupla adag sajttal.
Tedd be 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. 60 percig süsd. A bolognai lasagne akkor van kész, ha hullámosra fodrozódik a tészta, és szép barnás-piros ropogósra sül a sajt a tetején.