Lazac lassú tűzön sütőben

Hozzávalók:


Kb. 60 dkg-os lazac
Kevés (olíva)olaj

Bors

Elkészítés:


Melegítsd elő a sütőt 50 (!) fokra.
Nem elírás, a lazac sütése ebben a receptben a sütőben 50 fokon történik, éppen ez biztosítja a friss ízeket.
Ha szükséges, tisztítsd meg a lazacot a bőrétől, illetve szedd ki a benne maradt nagyobb szálkákat.
Nagyon vékonyan olajozz be egy tepsit. Én olívaolajat használtam, étolaj is tökéletes.
Sózd és borsozd a halat mindkét oldalán. Mint minden hús- és halétel, a lazac is bőven szereti a fűszereket!
Tedd be a lazacot a sütőbe úgy ahogy van, nem kell letakarni.
Süsd addig, amíg a hal közepének maghőmérséklete nem éri el a 48 fokot. Ehhez használj maghőmérőt!
Kb. 60 dkg-os lazacdarab esetén én 1 óráig sütöttem, az utolsó 20 percben a légkeverést is rákapcsolva.
Ezt a fajta sütési technikát nagyon nehéz maghőmérő nélkül jól csinálni, hiszen éppen az a lényege, hogy éppen addig a pontig sütjük a lazacot, amikor elkészül.
Ha a hőmérséklete a belsejében a legvastagabb részénél elérte a 48 fokot, akkor a lazac kész, azonnal tálalható!

Trükkök, tippek, praktikák:


http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/lazac-sutoben-sutve-alacsony-hofokon