kb. 30 dkg lazacfilé
1 mokkáskanál durvára őrölt citrombors
só
1 teáskanál dijoni magos mustár
1 csomag leveles vajastészta
30 dkg csiperkegomba, 1 csokor újhagyma
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
fél csokor petrezselyem,
1 tojás liszt
olaj
A lazac filét előző este 3 hosszúkás darabra vágtam, megsóztam és beborsoztam a citromborssal.
A gombát apróra vágtam, az újhagymát felkarikáztam és és kevés olajon mindkettőt megdinszteltem. sóztam, borsoztam, belekevertem a mustárt (az igazi wellingtonnál a hús mustáros pácban érik) és az apróra vágott petrezselymet, végül az egészet késes betétű robotgéppel pépesítettem. A lazac bár gyorsan sül, de azért én kevés olajon átsütöttem egy-egy percig a hasábok minden oldalát. Ezzel az összes előkészület kész van, jöhet az összeállítás.
A tésztát kb 2 mm vastagra nyújtottam és első körben kivágtam belőle a hal formákat
Ezután fej és farok nélkül körben kb 2 cm ráhagyással újra kivágtam a “hal” formákat, ez lesz a borítás. Majd még vékonyabbra nyújtottam a maradék tésztát és rengeteg “hal pénzt” gyártok, én ezt egy karika formájú gyűrűvel tettem, mert ennyire kicsi szaggatóm nincs.De csak 2 halra elegendőt, a 3. halnál egy egyszerűbb módszert választottam, bár az nem annyira látványos :)
Az alsó tésztára a hal törzs vonalában felhalmozom a gombapépet, ráteszem a halat és beborítom a péppel.
Beborítom az elkészített fej-farok nélküli tésztával, kettőt simán,ezekre jön a felvert tojásba mártogatott korongok felragasztása, kis átfedéssel, mint a hal pikkelyei. A 3.-at előtte pikkelyszerűen mintázom a gyűrűvel, így kerül felhelyezésre. Az egészet lekenem a tojással:
Előmelegített 170 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt sült szép pirosra
Természetesen a halacska forma nélkül, “simán” leveles tésztába burkolva is elkészíthető, de mennyivel szívesebben fogyasztják így a vendégek, vagy családunk tagjai.